Hypotheekvormen

Bij MUNT Hypotheken houden we het simpel. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende hypotheekvormen. U kunt kiezen voor een lening waarop u maandelijks, annuïtair of lineair aflost, maar misschien wilt u wel een aflossingsvrije lening. Dat kan bij ons tot 50% van de waarde van uw woning. U bepaalt in dat geval zelf hoe u het kapitaal bij elkaar spaart om aan het einde van de looptijd in één keer uw lening af te lossen. Een hypotheekadviseur kan op basis van uw gegevens samen met u kijken welke hypotheekvorm het beste bij u past.


Annuïteiten hypotheek

Een annuïteiten hypotheek is een geldlening voor een huis, die u in maximaal dertig jaar aflost door maandelijks hetzelfde vaste bedrag te betalen. Het maandbedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De verhouding tussen die twee verandert ongemerkt elke maand een beetje. De eerste jaren betaalt u vooral rente, later gaat u meer aflossen. Het rentedeel, en daarmee de aftrekbare rente, wordt dus jaarlijks kleiner. Dat betekent dat de nettolasten van uw hypotheek langzaam stijgen.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een lening voor een woning die u in maximaal dertig jaar helemaal aflost. U betaalt hiervoor elke maand een vast bedrag aan aflossing en een variërend bedrag aan rente. Het bedrag dat u betaalt aan rente daalt naarmate u meer aflost. Door de maandelijkse vaste aflossing betaalt u over de hele looptijd van de hypotheek minder rente dan bij een annuïteitenhypotheek, maar u kunt daarentegen ook steeds minder rente fiscaal aftrekken.

Aflossingsvrije hypotheek

Voor maximaal de helft van de waarde van uw huis kunt u een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. U hoeft dan geen maandelijks bedrag aan aflossing te betalen, als het geleende bedrag aan het eind van de looptijd (maximaal dertig jaar) maar wordt terugbetaald. U betaalt dus alleen rente. De rente van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek is sinds 2013 niet langer fiscaal aftrekbaar.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.