Hypotheekcheck


Invullen
Welke documenten heb ik nodig voor het invullen van de Hypotheekcheck?

-    Inkomen – uw loonstrook.
-    Pensioen – uw overzicht van mijnpensioenoverzicht.nl (zie ook vraag 4.)
-    Leningen, private lease en alimentatie – uw bankafschrift.
-    Einddatum renteaftrek – het adviesrapport van uw Hypotheekadviseur.

Wat moet ik invullen bij financiële verplichtingen?

Bij ‘financiële verplichtingen’ vult u de bedragen in die u maandelijks betaalt aan de aflossing en rente voor leningen. Denk hierbij aan een doorlopend krediet, uw creditcard en studieschuld, maar ook aan de alimentatie voor uw ex-partner. Ook de auto die u rijdt met een private lease (niet de bijtelling via uw werkgever) valt hieronder. 

Wat moet ik invullen bij leningen, private lease en alimentatie?

Bij ‘leningen, private lease en alimentatie’ vult u de bedragen in die u maandelijks betaalt aan de aflossing en rente voor leningen. Hiermee bedoelen wij niet uw lening bij MUNT, die staat al in uw Hypotheekcheck. Denk bijvoorbeeld wel aan een doorlopend krediet, uw creditcard en studieschuld. De maandtermijn die u betaalt voor uw auto gefinancierd met een private lease (dus niet de bijtelling via uw werkgever) valt hier ook onder. De alimentatie voor uw ex-partner telt ook mee.

Welk inkomen vul ik in?

Neem het bruto maandsalaris van uw loonstrook dat aansluit bij het aantal uren dat u werkt. Vermenigvuldig dit met 12 maanden. Tel hier uw bruto vakantiegeld (8% van 12 maal het bruto maandloon) bij op. Krijgt u per 4 weken betaald? Vermenigvuldig dan het bruto salaris met 13 periodes en tel hier uw vakantiegeld (8% van 13 maal het bruto periodeloon) bij op. Heeft u recht op een vaste eindejaarsuitkering of 13e maand, dan telt u ook dit bruto bedrag hierbij op. Inkomen uit overwerk, onregelmatigheidstoeslag en bonussen kan onder voorwaarden ook worden meegenomen. Bent u een zelfstandig ondernemer? Neem dan uw jaarwinst van het afgelopen kalenderjaar.

Wat is mijn pensioeninkomen?

Met uw DigiD kunt u inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website ziet u het pensioen dat u al opgebouwd heeft en het verwachte pensioenbedrag na uw pensioen, inclusief uw AOW. In de Hypotheekcheck gaat MUNT uit van het pensioen en de AOW op jaarbasis dat u bij uw pensioen mag verwachten. 

Wat is de einddatum van mijn hypotheekrenteaftrek?

Sinds 1 januari 2001 is de aftrek van uw hypotheekrente beperkt tot 30 jaar. Tot wanneer u recht heeft op aftrek is dus afhankelijk van de ingangsdatum van uw lening. Maar dat geldt niet alleen voor uw huidige lening bij MUNT. Ook oude leningen, zelfs voor uw vorige woning(-en), tellen mee. Uw financieel adviseur heeft dit al eerder voor u in kaart gebracht tijdens zijn hypotheekadvies. Mocht u deze informatie niet kunnen terugvinden, dan is het door ons ingevulde 1-1-2031 de meest veilige optie. Bezit u uw allereerste koopwoning en is uw lening bij MUNT uw eerste lening, vul dan de datum in 30 jaar nadat u bent gepasseerd bij de notaris. 

Betaalbaarheid
Wat is de ‘maximale maandlast’?

De maximale maandlast is het bedrag dat u maximaal per maand mag betalen voor een hypotheek. Dit bedrag wordt bepaald door de huidige wettelijke leennorm voor de situatie waar u naar kijkt (huidig, einde rentevasteperiode, pensioen, of einddatum lening).

Welke pensioendatum houdt MUNT aan?

MUNT houdt rekening met de wettelijke AOW-leeftijd als uw pensioendatum. Deze is nu vastgesteld op 67. De overheid bepaald jaarlijks de AOW-leeftijd, dit hangt af van de levensverwachting. Uw daadwerkelijke AOW-leeftijd wordt 5 jaar van tevoren bekend gemaakt.

Waarom gaat mijn maandlast ineens omhoog als mijn rentevasteperiode afloopt?

MUNT weet niet wat de rente zal zijn op het moment dat uw rentevasteperiode afloopt. Daarom wijzigt uw rente in de berekening op dat moment naar de toetsrente. Deze rente wordt ieder kwartaal vastgesteld door de Autoriteit Financiële Markten en staat nu op 5%. Is uw huidige rente lager dan deze 5%, dan stijgen de lasten hierdoor in onze voorbeeldberekening na de einddatum van uw rentevasteperiode.

Waarom stijgt de maandlast op mijn aflossingsvrije leningdeel zo fors aan het einde van de looptijd?

Als uw aflossingsvrij leningdeel afloopt, maken wij een nieuwe maandlastenberekening inclusief maandelijkse terugbetaling met opnieuw een looptijd van 30 jaar. Nu betaalt u alleen rente. Dit verschil ziet u terug in het overzicht.

Acties
Hoe zet ik mijn aflossingsvrij leningdeel om in een andere vorm?

Via uw tabblad Hypotheek aanpassen kunt u de mogelijkheden bekijken. Per leningdeel ziet u welke keuzes voor u beschikbaar zijn. In dit geval kiest u voor Kies nieuwe aflossingsvorm. Onderaan ziet u direct wat de gevolgen zijn voor uw maandlast bij elke optie. Nadat u een optie heeft geselecteerd, bevestigd u uw keuze.  Deze wordt direct voor u uitgevoerd, maar is pas in de volgende maand zichtbaar. Op dat moment ontvangt u een bevestiging van uw nieuwe maandlast. 

Kan ik ook een deel van mijn aflossingsvrij leningdeel omzetten in een andere vorm?

U kunt zelf een bedrag kiezen dat u in de resterende looptijd van uw lening wilt aflossen. Deze keuze kunt u opgeven in het invulveld van de actie ‘Omzetting’. Dan ziet u in het overzicht terug wat dit voor u betekent.

Hoe kan ik mijn rente aanpassen?

Via uw tabblad Hypotheek aanpassen kunt u kiezen voor het aanpassen van uw rente. Selecteer de knop Bekijk uw mogelijkheden en daarna Kies nieuwe hypotheekrente bij het leningdeel waarvoor u uw rente wilt aanpassen. U ziet direct welke renteopties u heeft, wat uw nieuwe maandlast wordt en of u een vergoeding moet betalen voor deze wijziging. Bij de laatste stap kunt u uw hypotheekrente meteen aanpassen, als u met iDEAL de vergoeding en de administratiekosten van €150 betaalt.

Hoe kan ik een extra aflossing doen?

Via het tabblad Terugbetalen kunt u met iDEAL een extra bedrag terugbetalen op uw leningdeel naar keuze. Dit bedrag is door iDEAL gemaximeerd op €50.000 per keer. Voor de betaling ziet u wat u per maand minder betaalt door uw extra aflossing. Over een extra aflossing uit eigen middelen bent u bij MUNT geen vergoeding verschuldigd.

Ik wil graag iedere maand extra aflossen, hoe doe ik dat?

U kunt uw bank, bijvoorbeeld via internetbankieren, opdracht geven om maandelijks een extra betaling te doen naar MUNT. Dat kan naar bankrekening NL59ABNA0586824472 t.n.v. Stichting Ontvangsten MUNT Hypotheken. Zet in uw vaste omschrijving “H02 Extra aflossing <leningnummer> <hypotheekdeelnummer>"

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.