Variabele rente

WAT IS VARIABELE RENTE?

U kunt bij MUNT Hypotheken naast diverse rentevasteperioden kiezen voor een variabele rente. U zet de rente dan steeds voor één maand vast. Als de hypotheekrente daalt, profiteert u van dalende maandlasten. Maar als de hypotheekrente stijgt, gaan uw maandlasten omhoog doordat u meer rente betaalt. Uw maandlasten gaan dus op en neer. Het voordeel van een variabele rente is dat het rentetarief meestal lager is dan bij een vaste rente. Ook betaalt u bij een lening met een variabele rente geen boete als u deze oversluit. Het nadeel is dat uw maandlasten hoger worden als de rente stijgt. U moet dat dan natuurlijk kunnen betalen. U heeft met een variabele rente dus geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten.
 

OPBOUW VARIABELE RENTE

De variabele rente bij MUNT Hypotheken bestaat uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen zijn variabel en bepalen samen de hoogte van de variabele rente:

  1. Basistarief
  2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkt en kapitaalkosten
  3. Individuele risico-opslagen
  4. Doorlopende (dienstverlenings)kosten
  5. Winst
     

1. BASISTARIEF

Dit is de basisprijs die wij in rekening brengen bij het beleggen van het geld van onze investeerders. 

2. OPSLAGEN IN VERBAND MET ONTWIKKELINGEN OP DE KAPITAALMARKT EN KAPITAALKOSTEN

Deze opslag heeft te maken met de kosten van de risico’s die wij hebben bij het financieren van hypotheken. 

3. INDIVIDUELE RISICO-OPSLAGEN

Deze opslagen zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoe meer u leent ten opzichte van de waarde van uw huis, des te groter is het risico. Daarvoor rekenen wij een opslag.

4. DOORLOPENDE (DIENSTVERLENINGS)KOSTEN

Dit zijn kosten die wij maken bij het uitoefenen van ons bedrijf. U kunt daarbij denken aan kosten van personeel en huisvesting. 

5. WINST

MUNT Hypotheken is een commercieel bedrijf. Een deel van de rente gebruiken wij om winst te maken. Door deze winst kunnen wij ook in de toekomst hypotheken blijven verstrekken.
 

RENTEWIJZIGING

Als de variabele rente wijzigt, geven wij in een brief aan welke onderdelen wij hebben gewijzigd.
 

VASTZETTEN VAN VARIABELE RENTE

U kunt uw variabele rente op elk moment vastzetten. Hiervoor rekenen wij geen kosten. U vult dan het formulier “Volmacht tot omzetting” in en stuurt dit naar muntdesk@stater.nl. Wij zetten uw rente dan vast voor de periode van uw keuze. Dit doen wij per de eerste dag van de volgende maand. Stijgt de rente van uw keuze? Dan kunt u dit formulier tot vijf dagen na de renteverhoging insturen. U krijgt dan gewoon nog het oude rentepercentage.


Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.