De seniorenpropositie

Bij MUNT krijgen 57-plussers al lange tijd meer mogelijkheden. Daar hebben we inmiddels vele honderden senioren blij mee gemaakt.[Tip: Wilt u binnen de seniorenpropositie een verbouwing meefinancieren? Let dan goed op: de gelden voor verbouwing worden altijd in een bouwdepot geplaatst.]

Wanneer is iemand te oud voor een hypotheek? 
Nooit. Oudere klanten denken vaak onterecht dat een nieuwe hypotheek er niet in zit voor hen. Wij hanteren geen maximumleeftijd: zelfs een honderdjarige kan bij MUNT terecht. 

Wat zijn de extra mogelijkheden bij MUNT?
Zowel bij aankoop als bij oversluiten denkt MUNT Hypotheken mee met senioren. Wij waren destijds de eerste hypotheekverstrekker die de verruimde richtlijnen voor senioren overnam zonder NHG. Wij bieden de volgende extra mogelijkheden waardoor senioren optimaal kunnen wonen:

 • Ook bij aankoop van een woning die niet binnen de NHG-normen valt, toetsen wij op de werkelijke hypotheeklast vanaf AOW-leeftijd in plaats van de annuïtaire last. 
 • De regeling geldt zowel voor het aanschaffen van een nieuwe woning als voor het oversluiten van een oude hypotheek. 

Met onze seniorenpropositie wordt dus getoetst op basis van de werkelijke last. Zo kunnen meer senioren hun woonlasten verlagen én eventueel de nodige aanpassingen aan hun woning financieren.

Welke voorwaarden gelden bij de seniorenpropositie?
Voor de seniorenpropositie gelden de volgende voorwaarden:

 • De klant heeft al een woning in eigendom en wil een nieuwe woning aankopen of de bestaande hypotheek oversluiten naar MUNT.
 • De klant ontvangt nu AOW en/of pensioen of bereikt binnen 10 jaar de AOW-leeftijd. 
 • De nieuwe maandlasten blijven gelijk of worden lager dan de huidige werkelijke maandlast.
 • Een verhoging van de hypotheek is mogelijk als de verhoging wordt gebruikt voor woningverbetering. Voor dit bedrag wordt een bouwdepot geopend. De looptijd van een bouwdepot is nu 24 maanden en kan eenmalig met 6 maanden worden verlengd.
 • Er wordt getoetst met het opgebouwde pensioen in plaats van het te bereiken pensioen.
 • Het is niet mogelijk om een bedrag consumptief op te nemen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of als schenking voor de kinderen.
 • De rente moet voor minimaal 20 jaar worden vastgezet, maar hier zijn twee uitzonderingen op mogelijk:
  • Een kortere rentevasteperiode mag als het hypotheekdeel aan het einde van de rentevasteperiode volledig is afgelost.
  • Een kortere rentevasteperiode met een minimum van 10 jaar mag als de leeftijd van de jongste partner aan het einde van de rentevasteperiode minimaal 85 jaar is.

Kunnen senioren ook op werkelijke lasten worden getoetst bij een zuivere oversluiting?
Wie zijn hypotheek één op één oversluit, mag worden getoetst op de werkelijke hypotheeklast. Minimaal één van de oorspronkelijke schuldenaren en het onderpand (de woning) blijven hetzelfde. Alle kosten die nodig zijn voor het oversluiten van de huidige hypotheek mogen worden meegefinancierd. Denk hierbij aan de advieskosten, vergoeding voor vervroegde aflossing (“boeterente”), taxatiekosten en notariskosten. Dat geldt voor al onze klanten, dus uiteraard ook voor senioren. 

Wat als er sprake is van een tijdelijk inkomenstekort tussen de AOW-ingangsdatum van beide aanvragers?
Er kan een tijdelijk inkomenstekort ontstaan tussen de momenten dat beide aanvragers de AOW-leeftijd bereiken. Ook voor deze situaties biedt MUNT Hypotheken een oplossing: de Tijdelijk Tekort Regeling.

Vanaf het moment dat de oudste aanvrager de AOW-leeftijd bereikt, mag er op werkelijke last worden getoetst. Zodra de jongste aanvrager de AOW-leeftijd bereikt mag er geen tekort meer zijn op basis van de annuïtaire last.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor de Tijdelijk Tekort Regeling:

 • Er wordt voor een periode van maximaal 10 jaar getoetst op basis van de werkelijke last.
 • De rente wordt voor minimaal 10 jaar vastgezet en duurt tenminste tot aan de AOW-leeftijd van de jongste aanvrager.
 • Er wordt getoetst met het te bereiken pensioen.
 • De pensioengegevens van beide aanvragers zijn nodig, ook als de AOW-datum van de jongste aanvrager buiten 10 jaar ligt.
 • Het is mogelijk om een bedrag consumptief op te nemen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of als schenking voor de kinderen.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.