Veelgestelde vragen

Wat is ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?

Iedere leningnemer is hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. Dat betekent dat MUNT u, maar ook de persoon die samen met u voor de hypotheek heeft getekend, afzonderlijk kan aanspreken voor terugbetaling van de gehele schuld en de hypotheekrente, totdat deze volledig zijn voldaan. Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid is het vrijstellen van één van de leningnemers van deze verplichting, zodat deze niet meer verantwoordelijk is voor de hypotheekschuld en rentebetalingen. Natuurlijk kan dit niet zomaar. U heeft hier eerst toestemming voor nodig van MUNT. Wij zullen daarvoor eerst onderzoeken of de overblijvende leningnemer voldoende kredietwaardig is om de hypotheekschuld en lasten zelfstandig te dragen. Is dat niet zo, dan kunnen wij het verzoek voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid weigeren of hieraan extra voorwaarden stellen, zoals een extra aflossing op uw hypotheekschuld.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid wordt meestal aangevraagd door partners die samen een hypotheek hebben en hun relatie beëindigen. De partner die uit de woning vertrekt wordt dan ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid en de partner die in de woning blijft wonen zet de hypotheek alleen op zijn of haar naam voort.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid heeft financiële en fiscale gevolgen. Neem contact op met uw hypotheekadviseur over de mogelijkheden en wat dit voor u betekent. Heeft u geen hypotheekadviseur? Dan vindt u er via onze adviseurszoeker snel een bij u in de buurt.
 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.